Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου

By Ευαγγελία - 11:17 π.μ.

Σήμερα 2 Απριλίου είναι η παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου.
Και ως φανατική οπαδός των βιβλίων ( βιβλιοφάγο με έλεγαν μικρή, αφού κάθε εβδομάδα δανειζόμουν 3 βιβλία από την δανειστική βιβλιοθήκη!!) είπα να γράψω το top 10 καλύτερων παιδικών βιβλίων που κάθε παιδί θα πρέπει αν όχι να τα έχει στην βιβλιοθήκη του, αλλά τουλάχιστον να τα έχει διαβάσει!Ο ΜΙΚΡΟΣ ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ του ΑΝΤΟΥΑΝ ΝΤΕ ΣΕΝΤ ΕΞΠΕΡΙ
ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ της ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ ΔΕΛΤΑ
ΤΟ ΚΑΠΛΑΝΙ ΤΗΣ ΒΙΤΡΙΝΑΣ της ΑΛΚΗΣ ΖΕΗ
Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΒΑΓΙΑΣ της ΖΩΡΖ ΣΑΡΗ
Ο ΜΙΚΡΟΣ ΝΙΚΟΛΑΣ του ΡΕΝΕ ΓΚΟΣΙΝΙ
ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΜΑΓΟΥ του ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΝΤΟΥ
Ο ΜΑΣΤΡΟΠΟΛΥΞΕΡΟΣ ΚΙ Η ΠΑΛΙΟΠΑΡΕΑ του ΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ
Ο ΤΡΙΓΩΝΟΨΑΡΟΥΛΗΣ του ΒΑΓΓΕΛΗ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
ΝΙΑΟΥ της ΣΟΦΙΑΣ ΖΑΡΑΜΠΟΥΚΑ
10 ΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΤΣΙΡΚΟ ΤΟΥ ΧΟΥΑΝ ΜΙΡΟ της ΦΙΛΙΑΣ ΔΕΝΔΡΙΝΟΥ
Και θα μιλήσουμε και για τον σύγχρονο παραμυθά Χρήστο Δημόπουλο.
Ο άνθρωπος που έχει συνδεθεί με την παιδική ηλικία όσο κανένας άλλος, ο παρουσιαστής που κρατά συντροφιά σε μικρά αλλά και μεγάλα παιδιά από την κρατική τηλεόραση με την εκπομπή «Ουράνιο Τόξο», o «μεγάλος» που συνομιλεί με τα παιδιά σα να είναι κι αυτά «μεγάλοι» έχει καταφέρει να αποδείξει ότι κατέχει τη «μυστική συνταγή» για την αγάπη των παιδιών.
Απόδειξη η αθρόα αποστολή γραμμάτων στην εκπομπή, από παιδιά που επιθυμούν διακαώς να βρεθούν έστω και για λίγη ώρα στο «Ουράνιο Τόξο». Φυσικά εκτός από τα μικρά σε ηλικία παιδιά υπάρχουν και όσοι μένουν για πάντα παιδιά, ενήλικες οι οποίοι μεγάλωσαν με την εκπομπή και εξακολουθούν να τη βλέπουν.
Ποιος είναι όμως στην πραγματικότητα ο Χρήστος Δημόπουλος; Ο σύγχρονος παραμυθάς, γιος του σκηνοθέτη Ντίνου Δημόπουλου και με  μητέρα και θείους ηθοποιούς στο Εθνικό Θέατρο, ο Χρήστος ήθελε να ασχοληθεί με την υποκριτική. Στην πορεία όμως η Αρχιτεκτονική ήταν που τον δελέασε περισσότερο και κατέληξε να κάνει τις ανάλογες σπουδές στην Αγγλία. Ωστόσο συνειδητοποίησε σύντομα ότι η αυστηρότητα και οι «κανόνες» ήταν κάτι με το οποίο ο ίδιος δύσκολα θα συμβιβαζόταν. Σπούδασε Γραφιστική και στη συνέχεια εργάστηκε ως εκφωνητής ειδήσεων στην ΕΡΤ. Από εκεί μετακινήθηκε στο παιδικό πρόγραμμα του σταθμού όπου ανέλαβε την παρουσίαση του «Ουράνιου Τόξου» και μας κρατά συντροφιά με τις ζωγραφιές και τις κατασκευές που μας παρουσιάζει.
Στην εκπομπή η δημιουργική απασχόληση είναι το ζητούμενο και οι κατασκευές και κάθε είδους χειροτεχνίες, έχουν τον πρώτο λόγο. Φυσικά υπάρχουν και οι φορές που το «έργο» δεν ολοκληρώνεται όπως θα έπρεπε, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία αφού σκοπός της εκπομπής είναι η χαρά της δημιουργικής δράσης.
Ο Χρήστος Δημόπουλος γνωρίζει καλά ότι είναι δύσκολη υπόθεση να διατηρήσει κάποιος την παιδική του αθωότητα,όμωςέχει γράψει και ο ίδιος ένα βιβλίο «Το Καλοκαίρι Με Το Χρήστο» που περιέχει οδηγίες για απλές αλλά δημιουργικές κατασκευές.

  • Share:

You Might Also Like

0 σχόλια