Κέικ πορτοκαλιού

By Ευαγγελία - 10:04 μ.μ.

Όταν μυρίζει υπέροχα το σπίτι σου, όταν όλοι σου λένε "τι καλό μαγειρεύεις;", όταν όλοι δοκιμάζουν και σου λένε γεια στα χέρια σου...δεν είναι μία στιγμή ευτυχίας;

Η πρώτη συνταγή λοιπόν είναι ένα κέικ πορτοκαλιού συνταγή μαμάς, και δεν χρειάζεται μίξερ!
Είναι μία λύση για όσους νηστεύουν αφού δεν έχει γάλα και αυγά.


ΚΕΙΚ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ
Υλικά


  • 1/2 ποτήρι του νερού ή αλλιώς 140 γρ. ηλιέλαιο
  • 1 1/2 ποτήρι του νερού ή αλλιώς 450 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 ποτήρι του νερού ( περίπου 3 πορτοκάλια ) χυμός πορτοκαλιού 
  • 1/2 ποτήρι του νερού χλιαρό νερό
  • 1/2 κ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1 φαρίνα 
προαιρετικά
  • ινδική καρύδα
  • σοκολάτα υγείας Παυλίδης πορτοκάλι
  •  κακάο
  • ζάχαρη άχνη
Για την παραλλαγή με το μήλο χρειαζόμαστε
1/2 κιλό μήλα
2 κ. σούπας καστανή ζάχαρη
κανέλα
Εκτέλεση

Σε μεγάλο μπολ βάζω την ζάχαρη με το ηλιέλαιο και ανακατεύω με ένα μεγάλο κουτάλι.
Προσθέτω και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Στύβω τα πορτοκάλια μέχρι να γεμίσει ένα ποτήρι. Προσθέτω εκεί το κουταλάκι με την σόδα, επειδή αφρίζει και φουσκώνει για να μην ξεχειλίσει έξω, το ανακατεύω πάνω από το μπολ και τέλος το ρίχνω όλο μέσα με τα υπόλοιπα.

Στην συνέχεια ρίχνω και το νερό και κάπου εδώ έχει τελειώσει η βασική συνταγή.
Σε αυτήν την φάση λοιπόν μπορείτε να προσθέσετε τα προαιρετικά υλικά της τριμμένης σοκολάτας για να έχει κομμάτια σοκολάτας μέσα, ή και να προσθέσετε λίγη ινδική καρύδα.
Στην συνέχεια προσθέτω σιγά σιγά το αλεύρι και ανακατεύω.
Και σε αυτό το σημείο μπορώ να πάρω προαιρετικά ένα μέρος του μείγματος και να το ανακατέψω με κακάο για να κάνω σχέδιο.
Το βάζω τελικά στην φόρμα και σε προθερμασμένο φούρνο το βάζουμε να ψηθεί για περίπου 1 ώρα στους 200 oC.

Στην παραλλαγή με το μήλο.
Σε τηγάνι βάζουμε τα ψιλοκομμένα μήλα με την ζάχαρη και την κανέλα να πάρουν μία βράση και να αρχίσουν να καραμελώνουν. Αφαιρούμε τη μισή ποσότητα νερού από την βασική συνταγή. Όταν είναι έτοιμα τα προσθέτουμε στο μείγμα τελευταία μετά το αλεύρι και ανακατεύουμε. Μπορούμε να αφήσουμε και ένα μέρος για να στολίσουμε από πάνω από το κεικ,



Είμαστε σίγουροι πως έχει ψηθεί, αφού το έχουμε τεστάρει με ένα μαχαίρι και δεν αφήνει ίχνη από τον χυλό.
Αφού το αφήσουμε να κρυώσει το ξεφορμάρουμε και προαιρετικά το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη ή το κάνουμε πιο...παχυντικό λιώνοντας σοκολάτα με λίγο βιτάμ και πασπαλίζοντας με ινδική καρύδα.









με την παραλλαγή με το μήλο




Και καλή σας όρεξη!!!
και αν δεν γλύφετε και τα δάχτυλά σας, να μη ξαναγράψω συνταγή...!

  • Share:

You Might Also Like

0 σχόλια