Τρίτη, 5 Μαΐου 2015

Σπιτικό Τσουρέκι...με το χέρι!


Αυτό το τέλειο τσουρέκι....είναι για μιαν ακόμη φορά συνταγή του Άκη!!!


Αυτό το Πάσχα επειδή λείπαμε δεν έφτιαξα τσουρέκι, και από ότι φάνηκε πολύ καλύτερα, γιατί αφού την Μεγάλη Βδομάδα νηστεύουμε, είναι κρίμα να το φτιάχνεις, να μοσχομυρίζει η κουζίνα σου, να βγαίνει μαλακό μαλακό και να μη μπορείς να το γευτείς. Και όχι τίποτε άλλο, μέχρι να έρθει η Κυριακή να το φας, να έχει ξεραθεί λιγάκι, αφού είναι σπιτικό χωρίς συντηρητικά.
Έτσι λοιπόν από φέτος αποφάσισα να το κάνω όποτε μου κάνει κέφι, όποτε το πεθυμήσω ...
αφού είναι τόσο εύκολη η συνταγή, γιατί όχι;
Έτσι λοιπόν την πήρα την απόφαση προχτές, άνοιξα το ίντερνετ για να μπω απευθείας στο site του Άκη Πετρετζίκη και να δοκιμάσω για πρώτη φορά την συνταγή του. ( Και άλλες φορές έχω φτιάξει στο παρελθόν, αλλά από του Παρλιάρου, που δεν με εντυπωσίασε στην γεύση.)
Μίξερ δεν έχω, οπότε ήμουν προετοιμασμένη για να το ζυμώσω όσο χρειαστεί στο χέρι.

Πάμε λοιπόν να δούμε τα υλικά:


  • 500 γρ. αλεύρι για τσουρέκια ( ή σκληρό)
  • 150 γρ. νερό
  • 15 γρ. μαγιά ξερή
  • 2 κ. σ. ζάχαρη 
  • 10 γρ. μαχλέπι
  • ξύσμα πορτοκαλιού
  • 2 βανίλιες
  • 1,5 γρ. μαστίχα ( ή 3 μικρά κομματάκια)
  • 150 γρ.μέλι
  • 100+50 γρ. βούτυρο
  • 2 αυγά + 1 ασπράδι για επάλειψη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • αμύγδαλο φιλέ

Εκτέλεση

Βάζουμε στη λεκάνη που θα ζυμώσουμε το νερό με την μαγιά και 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και μετά ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι από πάνω για να το σκεπάσει. Το αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 20 με 30 λεπτά. Ξέρουμε πως είναι έτοιμο όταν οι φουσκάλες της ζωντανής μαγιάς βγουν πάνω από το αλεύρι.
Στο μεταξύ, βάζουμε τη ζάχαρη, το μαχλέπι, την μαστίχα και το ξύσμα στο μπλεντερ και τα χτυπάμε. 
Στο φούρνο μικροκυμμάτων ζεσταίνουμε το μέλι και τα 100 γρ. βούτυρο, μέχρι που να λιώσει το βούτυρο και όχι να κάψει, απλά να ζεσταθεί. Όταν λιώσει προσθέτουμε τα μυρωδικά, τις βανίλιες και το αλάτι και τα ανακατεύουμε. Τέλος ρίχνουμε και τα αυγά και όλα μαζί μέσα στην λεκάνη πάνω από το αλεύρι.

Ανακατεύουμε με το χέρι μέχρι να ξεκολλάει το μείγμα από τα τοιχώματα. Μετά από ένα τέταρτο ζυμώματος, προσθέτουμε τα 50 γρ. βούτυρο σε κομμάτια και συνεχίζουμε για άλλο ένα τέταρτο τουλάχιστον το ζύμωμα. ( Αν το βάλετε σε μίξερ το χτυπάτε για περίπου 15 λεπτά συνολικά )

Τέλος  σκεπάζουμε την λεκάνη με μια πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει (αλλά όχι σε πολύ ζεστό μέρος) περίπου για 1 - 2 ώρες.

Τέλος, πλάθουμε 2 τσουρέκια ( καλό είναι με 4 πλεξούδες) , τα αφήνουμε να ξανά φουσκώσουν για 20-30 λεπτά, τα αλείφουμε με λίγο ασπράδι και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 - 30 λεπτά.
 

Είτε σκέτα, είτε με μαρμελάδα, είτε με μερέντα......είναι θαύμα!!!!!!!!!!!


Και τώρα που το σκέφτομαι, πάω να κόψω άλλη μία φετούλα!!

Για tips και λεπτομέρειες της συνταγής, δείτε το video από την εκπομπή του Άκη εδώ.

8 σχόλια :

  1. Φαινεται πολ ωβραιο Ευαγγελια μου!!Και οι φωτογραφιες σουπερ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και φαίνεται....και είναι!!!!χιχιχιχιχι Ευχαριστώ!!!

      Διαγραφή
  2. Φαίνεται πεντανόστιμο
    Φιλάκια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σου το έχω πει ότι είσαι φοβερή φωτογράφος? Στο λέω τώρα...χιχιχχι δεν ξέρω για τη γεύση του τσουρεκιού αλλά από φωτογραφίες σχίζεις! Εγώ πάλι δεν έχω φτιάξει ποτέ μου τσουρέκι παρ'όλο που τρελαίνομαι να το τρώω...ψήνομαι να δοκιμάσω τη συνταγή που μας προτείνεις και μία παραπάνω αφού είναι του αγαπημένου μου Άκη! φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαράκι καταρχάς να σου πω....Σ' ευχαριστώ...!!!
      Κατά δεύτερον να την κάνεις!!! Είναι πραγματικά πολύ εύκολη!!!!

      Διαγραφή
  4. και μονο που ειναι με το χερι μπαινει στα υποψη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αν σας άρεσε το κείμενο που διαβάσατε, αφήστε το σχόλιο σας!!
Έτσι επικοινωνούμε καλύτερα...!