Παρασκευή, 28 Μαρτίου 2014

Τούρτα σοκολάτα - φράουλα


Σας την υποσχέθηκα!!!
Ήταν υπέροχη και γίνεται και νηστίσιμη!
Εγώ λόγω του ότι η γιορτή μου πέφτει σε νηστεία την έκανα νηστίσιμη.





Υλικά :

Παντεσπάνι για 26cm
  • 1/2 ποτήρι του νερού ( π.ν.) ηλιέλαιο
  • 1 π.ν χυμό πορτοκάλι
  • 1 π.ν. ζάχαρη
  • 1/2 π.ν. κακάο
  • 1/2 κουτ. γλ. bacing powder
  • 1/2 κ. γλ. σόδα
  • 1/8 π.ν κονιάκ 
  • 500 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Σιρόπι
  • 1/2 π.ν. νερό
  • 1/4 π.ν. ζάχαρη
  • ελάχιστο κονιάκ ( 1/2 κ.γλ.)
Γκανάζ
  • 200 ml κρέμα γάλακτος ( υπάρχει και φυτική από γάλα σόγιας ή κρέμα καρύδας )
  • 200 gr σοκολάτα κουβερτούρα ( μπορείτε και γάλακτος )
  • μαρμελάδα φράουλα ( όσο θέλετε εσείς για την γεύση - εγώ έβαλα περίπου 200 γρ )
Φράουλες για διακόσμηση

Εκτέλεση :

   Ξεκινάμε με την γκανάζ. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και με το που πάρει μία βράση ρίχνουμε μέσα την τεμαχισμένη κουβερτούρα να λιώσει. Ανακατεύουμε και αποσύρουμε από την φωτιά. Το βάζουμε σε μπώλ να κρυώσει. Όταν πάρει θερμοκρασία δωματίου ρίχνουμε και την μαρμελάδα όσο θέλουμε δοκιμάζοντας να πάρει την γεύση που θέλουμε - έντονη φράουλα ή ήπια! Μετά στο ψυγείο.
    Σε μικρή κατσαρολίτσα βράζουμε τα υλικά μέχρι να γίνει σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει. Στο δοχείο του μίξερ, βάζουμε την ζάχαρη και το ηλιέλαιο και ανακατεύουμε. Αναμιγνύουμε την σόδα με τον χυμό και το προσθέτουμε καθώς και το bacing, το κακάο και το κονιάκ. Στην συνέχεια βάζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας σχετικά σφιχτός χυλός. Αλείφουμε με ηλιέλαιο και αλεύρι την φόρμα μας και βάζουμε τον χυλό σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 oC για περίπου μία ώρα. Το ελέγχουμε με οδοντογλυφίδα για να σιγουρευτούμε πως έχει ψηθεί.

Όταν κρυώσει το κόβουμε στη μέση ώστε να δημιουργηθούν δύο παντεσπάνια. Τα σιροπιάζουμε και από τις δύο πλευρές.

Βάζουμε λαδόκολλα στην πιατέλα μας και βάζουμε το πρώτο παντεσπάνι. Συμπληρώνουμε την γκανάζ να έχει στρώση περίπου 2 cm. Μπορούμε να βάλουμε και ψιλοκομμένη φρέσκια φράουλα. Από πάνω το άλλο παντεσπάνι και ξανά την γκανάζ να πάει παντού αφού είναι το πάνω μέρος. Την στολίζουμε όπως θέλουμε και είναι έτοιμη!!
Μην ξεχάσετε να βγάλετε την λαδόκολλα ( έτσι έχετε αποφύγει να πασαλείψετε την πιατέλα σας!)

Καλή Επιτυχία!! 



3 σχόλια :

  1. τι τέλεια συνταγή είναι αυτή, Ευαγγελία μου!

    οπωσδήποτε θα την φτιάξω μέσα στην νηστεία!

    καλή και ευλογημένη Σαρακοστή
    Αλεξία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για νηστίσιμη είναι super!!!! και εμφανίσιμη!!
      Καλή Σαρακοστή!

      Διαγραφή
  2. το θέλουμε το γλυκάκι μας και στην περίοδο της νηστείας! Πολύ ωραία ιδέα Ευαγγελία, ευχαριστούμε για τη συνταγή

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αν σας άρεσε το κείμενο που διαβάσατε, αφήστε το σχόλιο σας!!
Έτσι επικοινωνούμε καλύτερα...!