Κυριακή, 23 Μαρτίου 2014

Πρασοσπανακόπιτα....με πλαστό φύλλο!

Οι πρασινάδες γενικά δε μου αρέσουν, ιδιαίτερα το σπανάκι δεν το έχω και σε μεγάλη εκτίμηση...
Έλα όμως που έφαγα σπανακόπιτα από τα χεράκια της πεθεράς μου και όχι απλά μου άρεσε αλλά έμαθα να την φτιάχνω και να πλάθω και το φύλλο!!!

Η Ελλάδα, δόξα τω Θεώ είναι γεμάτη από συνταγές με πίτες...πάρτε λοιπόν μία ακόμη!!



Υλικά:
  • 1/2 kg σπανάκι   
  • 1 kg πράσο
  • 1/2 kg φρ. κρεμμυδάκια
  • 1 ματσ. μαϊντανό & άνηθο & λίγη καυκαλίθρα 
  • 1 ξηρό κρεμμύδι
  • 1 φλ. τσαγιού λάδι
  • μισό λεμόνι
  • μουστάρδα
  • αλάτι
  • αυγά και τυρί προαιρετικά


Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε και ξεπλένουμε πολύ καλά το σπανάκι να φύγουν χώματα. Μπορούμε να τα βάλουμε σε λεκάνη με νερό, χοντρό αλάτι και ξύδι για 5-6 λεπτά να καούν ότι ζουζουνάκια υπάρχουν...
Καθαρίζουμε και τα πράσα - κρεμμυδάκια και τα ψιλοκόβουμε.



Κόβουμε και το σπανάκι σε κομμάτια.


Βάζουμε νερό να βράσει και ρίχνουμε τα πράσα - κρεμμύδια για 2-3 λεπτά και στην συνέχεια και το σπανάκι για άλλο τόσο. Σουρώνουμε το νερό και τα πατικώνουμε καλά να φύγουν τα ζουμιά γιατί το σπανάκι κρατάει αρκετά.



Καθαρίζουμε και το μαϊντανό - άνηθο καυκαλίθρα, τα ψιλοκόβουμε, καθώς και το κρεμμύδι .
Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και προσθέτουμε και αυτά που έχουμε σουρώσει. Χτυπάμε λαδολέμονο με τη μουστάρδα. Σβήνουμε το μάτι και προσθέτουμε το λάδολέμονο, καθώς και τον μαϊντανό, τον άνηθο και την καυκαλίθρα. Αλατίζουμε.


Σε αυτό το σημείο όποιος θέλει μπορεί να συμπληρώσει και το τυρί ή και το αυγό.
Αν έχουμε έτοιμα φύλλα, αλείφουμε το ταψί με λίγο λάδι και βάζουμε 3 στρώσεις κάτω την γέμιση και όσα φύλλα θέλει ο καθένας, καθώς και τρία πάνω. Ενδιάμεσα ρίχνουμε σταγόνες λάδι και αλείφουμε τα φύλλα.
Στην περίπτωση όμως που πλάσουμε φύλλα χρειαζόμαστε
  • 750 g αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 1/2 φλ τσαγιού χλ. νερό ή περίπου 300 γρ (όσο πάρει για να γίνει μαλακή κ ελαστική η ζύμη)
  • 75γρ λάδι και 1κ. σούπας ξύδι
  • 1 1/2 κ. γλ. αλάτι
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • νισεστέ για το άνοιγμα
Τα ανακατεύουμε και ζυμώνουμε να γίνει μια μαλακή ζύμη. Φτιάχνουμε μπαλάκια όσα φύλλα θέλουμε να πλάσουμε και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Στην συγκεκριμένη γίνονται 7 φύλλα.

Λαδώνουμε το ταψί ίσα ίσα. Ανοίγουμε τα φύλλα (με πολύ νισεστέ) και συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία όπως και με τα έτοιμα απλά σε αυτή την περίπτωση βάζω 2 κάτω κ πάνω και 3 ενδιάμεσα.



Όταν τελειώσουμε με τα φύλλα,τη λαδώνουμε καλά από πάνω, την χαράζουμε, την σταυρώνουμε για να μας πετύχει και την βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 200οC ψηλά για κανα μισάωρο μέχρι να πάρει χρώμα.

Έτοιμη!!!
και το σπίτι σας μυρίζει υπέροχα!!!



Η συμβουλή που μου έδωσε ήταν, πως επειδή είναι σχετικά μπελαλίδικη, μπορείς να κάνεις την διπλή δόση σε αλουμινένια ταψάκια(με λαδόκολλα για να μην έρχεται σε επαφή με το αλουμίνιο όταν ψηθεί), να την βάλεις στην κατάψυξη και όποτε θες να την βγάζεις μόνο για ψήσιμο!!!
Καλή Επιτυχία!!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Αν σας άρεσε το κείμενο που διαβάσατε, αφήστε το σχόλιο σας!!
Έτσι επικοινωνούμε καλύτερα...!